Anna Carlstedt om furstinnor och stjärntydare

Idag hade Svenska Sällskapet ett lunchseminarium där Anna Carlstedt var och berättade om sin senaste bok, Furstinnan och stjärntydaren. Anna är fil. dr och är verksam vid Ersta Sköndal Högskola. Hon är också förtroendevald ordförande för IOGT-NTO på halvtid.

Boken handlar om furstinnorna Drottning Kristina av Sverige, Drottning Elizabeth I av England och den franska Drottning Katarina av Medici, och dessa tre kvinnors relationer till sina astrologer. Kvinnorna regerade ungefär samtidigt, under den period vi brukar kalla för renässansen – det vill säga pånyttfödelsen. Det var en tid av omvälvning av samhället och kontinenten upptäckte konsten, litteraturen och musiken på ett sätt som dittills inte förekommit. Informationsteknologin tog stora steg framåt och tanken på att Gud (den kristna guden) inte var allsmäktig började så smått väckas över Europa. Samtidigt var det en väldigt mörk tid, där religionskrig ersatte varandra och där revolutionära författare brändes på bål.

I denna tid verkade våra regenter, som i någon mån var envåldshärskare över sina respektive länder. De verkade i extremt manliga miljöer och hade heller ingen större möjlighet att bedriva en kamp för att fler kvinnor skulle höjas till positioner med makt. De var omgivna av personer som antingen försökte smöra för dem, eller mörda dem. I denna position blev deras stjärntydare snarast som mentorer för dem. Detta blev personer som kunde vara raka och ärliga, och ta horoskop och samtidstolkningar till hjälp för att stötta sina furstinnor att fatta bästa möjliga beslut. Astrologerna kunde förhålla sig både till Gud och till omvärlden, och samtidigt sätta den mänskliga faktorn i centrum för vad som hände i världen.

Det var ett mycket intressant seminarium som gav publiken mersmak. Publiken ställde frågor och delade med sig av egna reflektioner utifrån det Anna Carlstedt berättat. Många passade även på att köpa boken på plats.

Boken går att köpa från till exempel adlibris eller bokus och kostar ca 200 kronor i dagsläget.

Elisabeth Larsson från Sällskapets styrelse avslutade med att tacka Anna och hälsa publiken välkommen till kommande seminarium. Det hålls den 16 mars och är på temat ”Alkoholen och samhället – effekter av lågdoskonsumtion av alkohol. Medverkar gör Per Leimar.

Ett svar till “Anna Carlstedt om furstinnor och stjärntydare”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Svenska sällskapet för nykterhet och folkbildning

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

You have Successfully Subscribed!