Debatt i Dagens Media: Dags att utvärdera reglerna SVT – begränsa Måns Zäljerlöw 

2025-03-14

Läs artikeln på Dagens Media här!

Så var Melodifestivalen över för det här året – om än med en något bitter eftersmak. Då menar vi inte Måns besvikna känslor för sin silverplacering. Kalla det folkfest eller kanske ett jippo med det som står tydligt och klart är att Melodifestivalen är ett ypperligt tillfälle för reklam. Reklam för artisternas låtkatalog? Nej, reklam för kommersiella produkter – onlinespel, kläder, snus och vin. Idag är många artister inte bara musiker, utan även entreprenörer som marknadsför sina egna produkter på sociala medier, även under mellotider. Under och efter Melodifestivalen har vi till exempel sett Måns Zelmerlöw göra reklam för sitt nya vin. Måns som tidigare fått hård kritik från Konsumentverket, som har bedömt att marknadsföringen av hans viner stridit mot alkohollagen. 

Folkkära kändisar, artister och nöjesprofiler som säljer alkohol (och nikotinprodukter) under eget namn är ett vanligt förekommande fenomen på TV. De syns som programledare, deltagare och gäster både på kommersiella kanaler och på Public Service, både i underhållningsprogram och rena familjeprogram. I strävan efter att vara relevanta verkar SVT bortse från att kändisarna fungerar som levande reklampelare. 

Att vara offentlig i dag är något annat än det har varit – möjligheterna till att tjäna pengar på något annat än bara sin talang är stora och svåra att säga nej till. Här finns det dock samarbeten och reklam av produkter som svider extra att se. Det är kändisar som använder sin plats i offentligheten till att tjäna pengar på och marknadsföra produkter som skadar människors liv och hälsa. 

Hur påverkas vi? Sverige vi har ett resultat!

Beroendeframkallande produkter – som både alkohol, nikotin och spel – är inte vilka produkter som helst och måste därför behandlas därefter. Varje år publiceras nya rapporter om alkoholen skadeverkningar på både individ och samhällsnivå. Bara i veckan släpptes forskningsrapporten, När mindre är mer som visar vilka fördelar som finns med att minska alkoholkonsumtionen både på individ- och samhällsnivå. Rapporten bekräftar ytterligare det vi sedan tidigare känt till, alla är vinnare av en minskad alkoholkonsumtion. Alla förutom personer och företag som kränger alkohol förstås. Ett reklamförbud med böter vid överträdelse för alkoholreklam hade haft stor effekt, Norge har redan visat att det går. 

Mer nostalgi i SVTs policy

För artister blir Mello ett tillfälle för att locka både lyssnare men också nya kunder och samarbeten. Enligt Camilla Heger, presschef för företagsfrågor SVT så skulle det vara svårt för tävlingen att få några artister att medverka om de tävlande inte alls får förknippas med kommersiella aktörer utanför Melodifestivalen. Så har det inte alltid sett ut, reglerna har varit mycket hårdare. Mello som är ett stort nostalgiprogram har inte tagit med sig allt från förr, vilket är beklagligt. Idag är det istället artisternas reklamsamarbeten som får styra regelverket. Om artisters reklamsamarbeten inte helt kan förbjudas under karenstiden, bör SVT åtminstone skapa en strikt etisk policy som bland nämner vilka produkter som inte bör marknadsföras -däribland alkohol, nikotin och spel om pengar.

Faktumet att årets vinnare KAJ stoppas att sälja merch förefaller absurt i sammanhanget i kontrast till reklam för beroendeprodukter som dessutom är olämpliga för barn. 

Måns, vi beklagar förlusten och önskar att SVT hörsammar ditt budskap i din låt. Vi behöver en revolution, anything is possible. SVT och andra mediehus – höj ribban. 

Tankesmedjan Nocturum – jobbar med nya perspektiv på alkohol

Kerstin Janemar, Verksamhetsansvarig Nocturum  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Svenska sällskapet för nykterhet och folkbildning

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

You have Successfully Subscribed!