Lunchseminarium: Är svensken människa?- och flyktingmottagandet hösten 2016

Professor Lars Trägårdh gästar oss och samtalar om sin bok ”Är svensken människa?” och hur den kan relateras till det flyktingmottagande vi såg av många ideella organisationer och nätverk hösten 2016.

Boken, som redan är en modern klassiker, skrev han tillsammans med Henrik Berggren, tidigare ledarskribent på DN och författare till bl a ”Underbara dagar framför oss” om Olof Palme. Den belyser gemenskap och oberoende i det moderna Sverige. Hur kollektivistiska är vi egentligen? Eller är vi mer individualistiska? ”Den svenska välfärdsstaten har på ett unikt sätt erbjudit medborgarna maximal frigörelse från traditionella gemenskapsband utan att för den skull äventyra den fundamentala moraliska ordningen i samhället. Tvärtom har det svenska samhällskontraktet kommit att uppfattas som ett uttryck för solidaritet och omtanke människor emellan”

Kan vi utifrån bokens slutsatser lära oss något om det som hände i höstas när många frivilliga tog sig an flyktingfrågan- och för den delen många valde att inte ta sig an dem utan snarare försvåra?
Tid och plats
14 mars kl. 11.30 – 13.00. IOGT-NTO-gården, Klara Södra Kyrkogata 20.
Seminariet arrangeras i samarbete med NBV Stockholms län.
Anmäl dig!
Vi behöver din anmälan för att kunna ordna lunch till alla. Kontakta Lotta Nordh, 08-671 10 87, lotta.nordh@nbv.se. Det går bra att lämna meddelande på telefonsvarare. Ange om du önskar vegetarisk mat. Anmäl dig senast torsdagen den 10 mars.
Välkommen
Peter Moilanen,
Styrelsen för Svenska sällskapet för Nykterhet och folkuppfostran.

 

Din medlemsavgift
Har du betalt för 2016? Om inte betalar du 50 kr till bankgiro 644-6983 (OBS nytt konto). Ange namn.
Vad händer mer under våren 2016:
11 april. Årsmöte med programinslag.
Som medlem får du inbjudningar till varje träff och du får dem snabbast med e-post. Vill du ha epost så mejla till linn.ternefors@nsf.scout.se så ordnar hon det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Svenska sällskapet för nykterhet och folkbildning

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

You have Successfully Subscribed!