Ny rapport: ”När man är full är det inte så läskigt att dö ”

I maj 2024 släpper tankesmedjan Nocturum en ny rapport med fokus på alkoholens roll i krig och folkhälsans betydelse för fred.

Med rapporten vill vi skapa underlag för diskussion och synliggöra vilka intressen, strukturer, normer och traditioner som påverkar vilken roll alkohol, alkoholnormen och berusning har och har haft både innan, under och efter krig och konflikt. De exempel du kommer att läsa om i rapporten fokuserar främst på alkohol, men det finns också stora likheter med hur narkotika används och vilka konsekvenser det lett till. 

I spåren av kriget, i krigets centrum och långt efter att kriget är över så finns alkohol, ofta både lättillgänglig och kulturellt accepterad – vad leder det till? Hur har alkohol  använts i krig genom historien? På vilket sätt påverkas civilbefolkning, familjer, kvinnor och barn? Och vilken roll spelar alkoholindustrin?

Ladda ner och läs rapporten här!

Se lansering och panelsamtal här!

Rapporten är uppdelad i fem delar

  • Alkohol och krig – en historisk symbios – om krigsindustri, patriotism och alkohol som politiskt styrmedel
  • Soldaten, våldet och alkoholen – om alkoholens roll inom militären, maskulinitetsnormer och aggression
  • Alla runt om – om hur civilbefolkning, familjer, kvinnor och barn drabbas
  • Efter kriget – om utmaningar inom post-konflikt, folkhälsa och trauma
  • Alkoholindustrin – om industrins strategier och ökad konsumtion

Inom rapporten lyfts ett antal case med nedslag i bland annat Ukraina, Sri Lanka, Ryssland och Balkan. Du möter också röster från bland annat UNICEF Ukraina, FN, La Strada, IOGT samt forskare och behandlare från olika delar av världen.

En avslutande tillägnas två av de organisationer som inom civilsamhället arbetar med utvecklingsfrågor och fred: Internationella Kvinnoförbundet för Fred & Frihet (IKFF) och Movendi International.

Rapporten är skriven av Sara Heine, frilansskribent med många års erfarenhet av att arbeta med alkohol- och narkotikafrågor ur ett svenskt och internationellt perspektiv.

Omslag och illustrationer är gjorda av Anna Sarvia, ukrainska illustratör, curator och en av grundarna av Pictoric Illustrators Club, en fristående organisation som arrangerar utställningar för illustration och grafisk form i bland annat Ukraina.

I samband lanseringsfrukosten blir det miniaffischmarknad i samarbete med den Ukrainska illustratörsklubben Pictoric. Du kommer att kunna att köpa affischer av ukrainska illustratörer och grafiska formgivare och pengarna går till humanitär hjälp i Ukraina.

Svenska sällskapet för nykterhet och folkbildning

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

You have Successfully Subscribed!