Nocturum är en tankesmedja som drivs av Svenska Sällskapet för Nykterhet och Folkuppfostran. Vi utforskar, debatterar och sprider nya perspektiv på alkoholfrågan.
Podcast
Här samtalar och diskuterar vi om aktuella och filosofiska ämnen och pratar folkhälsa, politik, folkbildning, alkohol och narkotika. Alltid i en tramsig och allvarlig stämning!
Publikationer och rapporter
Ta del av våra rapporter och publikationer med fokus på nya perspektiv på alkohol.
Senaste
Debatt i Dagens ETC
7 maj 2024:
Genom historien och än idag har beslutsfattare och överbefälhavare använt alkohol och andra droger som verktyg för att få människor att genomföra omänskliga uppdrag och hantera den problematik som följer i krigets spår. En situation som förvärras av alkoholindustrin.
Ny rapport!
Maj 2024
Tankesmedjan Nocturum en ny rapport med fokus på alkoholens roll i krig och folkhälsans betydelse för fred.
Med rapporten vill vi skapa underlag för diskussion och synliggöra vilka intressen, strukturer, normer och traditioner som påverkar vilken roll alkohol, alkoholnormen och berusning har och har haft både innan, under och efter krig och konflikt. De exempel du kommer att läsa om i rapporten fokuserar främst på alkohol, men det finns också stora likheter med hur narkotika används och vilka konsekvenser det lett till.
Debatt i Dagens ETC
27 juni 2023
Nu har de uppdaterade råden kring alkoholkonsumtion presenterats i NNR, nordiska näringsrekommendationerna. Nytt för denna gång är att alla vuxna rekommenderas dricka som en ammande kvinna – i första hand inte alls. Forskarkåren är enig om att det inte finns någon riskfri konsumtion av alkohol och att alkohol inte har några hälsofördelar. Dessa nya rekommendationer kan vara revolutionerande för det kommande folkhälsoarbetet, om vi tar dem på allvar.
Debatt i ARBETAREN
Den 1 juli 2020 trädde en ny lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen i kraft. Restriktionerna har nu i princip sedan en vecka helt lyfts och många vill tillbaka till det normala och börja festa igen. Men vi ställer frågan, vad är det normala och kan vi inte tänka om på hur vi festar? Vet vi ens hur anställda vill festa?