Podden Supa knarka folkuppfostra!

Supa Knarka Folkuppfostra är en podd från tankesmedjan Nocturum och som startades 2021. Här samtalar och diskuterar vi om aktuella och filosofiska ämnen och pratar folkhälsa, politik, folkbildning, alkohol och narkotika. Alltid i en tramsig och allvarlig stämning!

Medverkar gör generalsekreteraren i Svenska sällskapet för nykterhet och folkbildning, Farida al-Abani och IOGT-NTO:s ordförande Lucas Nilsson och verksamhetsansvarig för Nocturum Kerstin Janemar som även är programledare för podden. Just ni vikarierar tänkaren och författaren Viktor Watz för Farida.

Supa, Knarka, Folkuppfostra

Alla avsnitt

#37 Varför är moralism ett go-to-argument?

Den här veckan blir det meta. Vi pratar om våra reaktioner på reaktionerna på de nya rekommendationerna från Socialstyrelsen kring alkohol. Hängde du med? Vi undrar varför det är helt ok att prata om problematiska (kanske farliga?) beteenden, så länge länge det inte är majoritetens beteenden man snackar om? Dessutom – tips på hur du kan leva ut din grabbighet på ett (rätt) sätt. Det finns ju många.

Lyssna här!

#36 Vi rekommenderar: en glad sommar

Den här veckan pratar vi om den debattartikeln som vi skrivit i Dagens ETC angående dom nya rekommendationerna kring alkohol. Vi undrar om rekommendationer fungerar och vad som provocerar. Och sen blir det snack om amning, golden retrievers och Litauen. Ett helt vanligt (om något svettigt) sommaravsnitt! Glad sommar från oss!

Lyssna här!

#35 Identitet och adbusting

Denna vecka blir en fortsättning på tidigare avsnitt om industrins strategier. Vi kopplar på tankar kring identitetsskapande, vad är det för bild av oss själva vi bygger och varför? Det blir också snack om adbusting, gamla klassiker och en undran om dagens adbusting, finns den? Bonus: En liten analys av tv-programmet ”Gift vid första ögonkastet”.

Lyssna här!

#34 Vi reder ut industrins strategier

Ta del av topp fem bästa strategierna för att lyckas med att marknadsföra din skadliga produkt. Detta vill du inte missa! Det blir även utmanare till topplistan. Rösta på din favorit redan idag! Plus lär dig mer om CCC, vad det nu står för?

Lyssna här!

#33 Varför nykterist?

Den här veckan har vi en vikarie för Farida, kul! Vi lär känna vikarien och pratar kropp, politik och nykterism. Vi fördjupar oss lite i det personliga, men blir ändå politiska, går det ens att hålla isär? Kan man vara en del av alkoholnormen och samtidigt motverka den? Plus: Kerstin ställer sig frågande till vuxenvärlden (OBS ingen nyhet). Glad lyssning!

Lyssna här!

#32 Boomers, vi-försöker-förstå-er-avsnittet

Den här veckan pratar vi om baby bommers-generationen. Dom verkar dricka mer än vad 65 åringar gjorde förr. Vi undrar varför? Vi snackar kvinnor, bag in box-pionjärer och vad som ryms i ordet riskkonusmtion. Bonus: få reda på skådespelaren Krister Henrikssons inställning till vattenflaska och ryggsäck-personer.

Lyssna här!

#31 Varför är fler ok med att vara full framför barn?

Den här veckan pratar vi om IQs nya undersökning kring alkohol. Den visar att allt fler inte tycker att det är så farligt att vara full bland barn. Vi undrar, varför? Och varför blir vi mindre restriktiva överlag samtidigt som vi dricker allt mindre? Vi diskuterar shamingkultur och Dagens Nyheter. Och lyssnar på Robyn.

Lyssna här!

Svenska sällskapet för nykterhet och folkbildning

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

You have Successfully Subscribed!