Supa knarka folkuppfostra – en podd om små och stora samhällsfrågor!

Supa Knarka Folkuppfostra är en podd från tankesmedjan Nocturum ochstartades 2021. Här samtalar och diskuterar vi om aktuella och filosofiska ämnen och pratar folkhälsa, politik, folkbildning, alkohol och narkotika. Alltid i en tramsig och allvarlig stämning!

Medverkar gör generalsekreteraren i Svenska sällskapet för nykterhet och folkbildning, Farida al-Abani, IOGT-NTO:s ordförande Lucas Nilsson, Viktor Watz, författare och nutritionist samt verksamhetsansvarig för Nocturum Kerstin Janemar som även är programledare för podden.

Supa, Knarka, Folkuppfostra

Du kan lyssna på Supa knarka folkuppfostra – där du i vanliga fall hittar dina poddar. Som tex på Spotify, Apple podcaster eller Google podcasts.

Alla avsnitt

#48 Kan alkohol rädda landsbygden?

Den här veckan pratar vi om regeringens färska besked om att införa gårdshandel och därmed riskera det att svenska alkoholmonopolet och Systembolaget faller. Det blir också EU-snack där vi pratar om det går att balansera mellan näringsliv och folkhälsa när det kommer till att ta beslut. Och varningstexter på alkohol – kan det bli något i med detta val? Vi säger också grattis till Christer Lindarw!

Lyssna här!

#47 Känner du dig bättre än andra?

Den här veckan tar vi oss an en av dödssynderna, nämligen högmod! Vi utgår från ett samtal i podden ”En varg söker sin podd” och undrar om högmod och nykterhet hänger ihop. Vilken roll spelar perfektion, asketism och självplågeri? Hur är det med Viktors numera övergivna ”principbaserade självkänsla”?, vad är ens det? Och så tar vi en snabb titt på vad Tomas Tobé brinner för!

Lyssna här!

#46 Vad har du gemensamt med Bella Hadid?

Den här veckan pratar vi om vad vi stoppar i oss för att må bra, eller iaf inte sämre, frågan är bara om det går att lyckas. Är ”en frukt om dan håller doktorn på stan”-tiderna är över? Och vilka tider råder i så fall nu? Bella Hadid verkar ha en (kostsam) lösning, andra försöker undvika krossade tomater i konservburk. Var är ens rimligt för individen att ha koll på? Och hur funkar kombinationen hälsoboost och alkoholkultur ihop?

Lyssna här!

#45 Är True Detective lat kultur?

Spelar det någon roll att den hårdkokta polisen alltid super? Är både 90-talets mode och tobakskultur tillbaka i tv-rutan? Vi snackar om kritik mot Netflix, och varningsskyltar för rökning på Disney. Får dom inte oss bara att tänka ännu mer på det som det är tänkt att skydda oss ifrån? Och vilken roll har Stellan Skargård och karaktärerna i Dune II i det hela? Och så hettar det till i veckans vaskning.

Lyssna här!

#44 Behöver kvinnor ett glas vin för att stå ut?

Det är 8 mars och internationella kvinnodagen. Vi pratar om kvinnor, mammor och tjejer som målgrupp och kundgrupp. Vad kommer egentligen begreppet wine moms ifrån och varför finns det? Är det nåt i ekvationen kvinna och samtid som skaver? Och vi snackar om hur vindarna går kring feminismen – hur påverkar en allt mer konservativ värld kvinnors liv? Och tillslut – veckans vaskning!

Lyssna här!

#43 Får fulla människor ligga mer?

Vilka strukturer ligger bakom vår ligghetsgrad? Vad säger statistiken? Och hur ser det egentligen ut med ungas livstil, dom har mindre sex än förr – hur kommer det sig egentligen?. Och vi diskuterar vilken status som krogragget har. Det blir också premiär av segmentet – veckans vaskning – om något du känner borde fimpas, försvinna eller ifrågasättas.

Lyssna här!

#42 Blir du skötsam lille vän?

Årets första avsnitt handlar skötsamhet och nykterhet, hör de ens ihop? För vem ska man vara skötsam och produktiv? Och hur är skötsamheten kopplad till dagerns unga? Vi undrar om det finns något sätt att vara rebell på nuförtiden? eller är en rebell helt fel 2024. Och så pratar vi om månaden då det är tradition i Sverige att ställa sig frågande till alkohol – den vita månaden – januari! Hur blev det så? Är det tack vara vit månads poster boy, Leif GW Persson?

Lyssna här!

#41 Vi började prata om kändisar – du kan inte ana vad som hände sen!

Årets sista avsnitt tillägnar vi kändisar, artister, influencers och bara allmänt coola (?!) personer. Vi älskar dom, men älskar vi allt dom gör? Vi skakar liv i fake-newsen kring Snoop dogg – utifrån andra vinklar. Vi diskuterar kändisviner och klubb 27. Och så tindrar vi. God jul och god lyssning till alla er <3! Tack för i år!

Lyssna här!

#40 Den bästa jobbfesten – så gör du!

Med en eminent panel bestående av: Amanda Colldén (festproffs som driver Festligt.co – recept på fest), Runa Neely, (Strategic Partnerships Officer från Movendi International) och Pernilla Alexandersson (vd Add Gender och jämställdhetsexpert) diskuterar vi vägar till minnesvärda och inkluderande fester för alla på arbetsplatsen!

Lyssna här!

#39 Om narkotikautredningen och kakan

Den här veckan pratar vi om narkotikautredningen ”Vi kan bättre” utifrån andra vinklar än bara vad den innehåller. Varför verkar alla – oavsett narkotikapolitisk ingång- hyfsat nöjda med utredningen? Har utredarna påverkats av den internationella trender? Sker det ett skifte i synen på narkotika? Och hur hänger diskussionen kring narkotikautredningen ihop med kakan- preventionskakan. 

Lyssna här!

#38 Hur blev vi dom vi är?

Den här veckan pratar vi om teorin om hur vi människor blev som vi är. Vi har sett en del av miniserien Alkoholexprimenten på svt lyfter tesen om att berusning lett till att människan kunnat utveckla den moderna civilisationen. Vi testar tesen, tänker fritt och friare- kan det verkligen vara sant? Vi undrar också över varför olika förklaringar till utveckling och evolution trendar just nu. 

Lyssna här!

#37 Varför är moralism ett go-to-argument?

Den här veckan blir det meta. Vi pratar om våra reaktioner på reaktionerna på de nya rekommendationerna från Socialstyrelsen kring alkohol. Hängde du med? Vi undrar varför det är helt ok att prata om problematiska (kanske farliga?) beteenden, så länge länge det inte är majoritetens beteenden man snackar om? Dessutom – tips på hur du kan leva ut din grabbighet på ett (rätt) sätt. Det finns ju många.

Lyssna här!

#36 Vi rekommenderar: en glad sommar

Den här veckan pratar vi om den debattartikeln som vi skrivit i Dagens ETC angående dom nya rekommendationerna kring alkohol. Vi undrar om rekommendationer fungerar och vad som provocerar. Och sen blir det snack om amning, golden retrievers och Litauen. Ett helt vanligt (om något svettigt) sommaravsnitt! Glad sommar från oss!

Lyssna här!

#35 Identitet och adbusting

Denna vecka blir en fortsättning på tidigare avsnitt om industrins strategier. Vi kopplar på tankar kring identitetsskapande, vad är det för bild av oss själva vi bygger och varför? Det blir också snack om adbusting, gamla klassiker och en undran om dagens adbusting, finns den? Bonus: En liten analys av tv-programmet ”Gift vid första ögonkastet”.

Lyssna här!

#34 Vi reder ut industrins strategier

Ta del av topp fem bästa strategierna för att lyckas med att marknadsföra din skadliga produkt. Detta vill du inte missa! Det blir även utmanare till topplistan. Rösta på din favorit redan idag! Plus lär dig mer om CCC, vad det nu står för?

Lyssna här!

#33 Varför nykterist?

Den här veckan har vi en vikarie för Farida, kul! Vi lär känna vikarien och pratar kropp, politik och nykterism. Vi fördjupar oss lite i det personliga, men blir ändå politiska, går det ens att hålla isär? Kan man vara en del av alkoholnormen och samtidigt motverka den? Plus: Kerstin ställer sig frågande till vuxenvärlden (OBS ingen nyhet). Glad lyssning!

Lyssna här!

#32 Boomers, vi-försöker-förstå-er-avsnittet

Den här veckan pratar vi om baby bommers-generationen. Dom verkar dricka mer än vad 65 åringar gjorde förr. Vi undrar varför? Vi snackar kvinnor, bag in box-pionjärer och vad som ryms i ordet riskkonusmtion. Bonus: få reda på skådespelaren Krister Henrikssons inställning till vattenflaska och ryggsäck-personer.

Lyssna här!

#31 Varför är fler ok med att vara full framför barn?

Den här veckan pratar vi om IQs nya undersökning kring alkohol. Den visar att allt fler inte tycker att det är så farligt att vara full bland barn. Vi undrar, varför? Och varför blir vi mindre restriktiva överlag samtidigt som vi dricker allt mindre? Vi diskuterar shamingkultur och Dagens Nyheter. Och lyssnar på Robyn.

Lyssna här!

Svenska sällskapet för nykterhet och folkbildning

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

You have Successfully Subscribed!